top of page

La precarietat del sector musical s'aguditza amb la crisi de la Covid-19

Al llarg dels anys els sectors culturals i especialment el sector musical han denunciat una falta de cura en les mesures i dinàmiques sobre la cultura a Espanya. Després d'una pandèmia mundial com la que estem vivint s'espera que el panorama musical visqui una època de precarietat important.


Durant el confinament les xarxes socials s'han vist inundades d'iniciatives per part dels artistes on els músics regalaven els seus continguts i feien més amè el confinament per moltíssima gent. Tenint en compte la importància de la cultura en dies difícils com aquests, van voler reivindicar la falta de recolzament que estaven vivint amb 48 hores sense nous continguts a les xarxes socials, sota el lema Blackout Tuesday. En Pau Lobo, del grup català Sra Tomasa, ens comentava que amb aquestes iniciatives volien que s'evidenciés que la cultura és molt necessària i que "no se li dóna el valor que té i no s'està valorant gens la part dels músics que estan donant molta vida al dia a dia de la gent". A més a més, fent al·lusió a la falta de suport de l'Estat, ens va comentar que "la gent que mana té coses més importants que fer que escoltar cançons i pensen que els diners són més importants a altres bandes".


A diferència de la majoria d'oficis, la música no pot gaudir del teletreball d'una manera rentable. Tot i això, des de plataformes com Instagram s'han organitzat nombrosos concerts online i entrevistes a tots els perfils de caràcter cultural per tal de visibilitzar als músics i mostrar la seva situació actual.


Tot i l'allau de likes, comentaris i publicacions compartides, els músics no poden viure d'això. És per aquest motiu que en Klaus Stroink, component d'Stay Homas, va comentar en una de les nostres entrevistes que esperava "que la gent se’n recordi que van estar consumint molta cultura i molts continguts d’artistes que t’estaven regalant el seu treball" amb l'esperança que el consum de cultura vagi a l'alça i la gent s'animi a anar a concerts, comprar CD's, escoltar la música a plataformes legals i un llarg etcètera de maneres en què poden ajudar a aquest col·lectiu.


Un dels sectors musicals més afectats són els festivals on les aglomeracions massives de gent són una realitat i avui en dia un perill col·lectiu. Artistes com en Pau Lobo, ens explicava com ells majoritàriament actuen a grans recintes i ara per ara no podien decidir ni impulsar cap nou projecte perquè no saben com evolucionaran les mesures de seguretat envers la seva classe d'actuacions.


Com ens explicaven tant el Klaus com en Pau Lobo, el futur al qual s'enfronten és completament incert. Ambdós grups són conscients que aquest any no tindran gairebé concerts ni festivals on compartir la seva música i alhora no saben quan ho podran tornar a fer ni en quines condicions. Els dos artistes amb qui hem pogut parlar han donat molta visibilitat i importància, no només a les cares dels cartells, que en aquest cas serien ells, sinó també a tota aquella part del sector que treballen entre bastidors i que es veuen igual o més afectats que ells.


En aquesta onada d'incertesa el sector cultural anima a la gent a consumir molta cultura i recordar els bons moments que els han regalat durant aquests dies. D'aquesta manera quan tot així passat i tornem a "la nova normalitat" se sentiran recolzats per una societat que valori la cultura i la consumeixi amb l'objectiu de preservar-la.

Comentários


© 2020 by Cultura Confinada. Proudly created with Wix.com

bottom of page